در حال بارگذاری ...
...

بررسی شانزدهمین جشنواره بین المللی تئاتر عروسکی - 3

مریم سعادت : ملاک  اصلی انتخاب ،کیفیت آثار است

بررسی شانزدهمین جشنواره بین المللی تئاتر عروسکی - 3

مریم سعادت : ملاک  اصلی انتخاب ،کیفیت آثار است

نام مریم سعادت با تئاتر و کارهای عروسکی عجین است در حالی که خلی از مخاطبان  مریم سعادت را با نقش آفرینی هایش در تئاتر به خصوص در کارهای دکتر علی رفیعی و مهد علیای نمایش کابوس های یک جامه دار...  ویا بازیش در مجموعه های تلویزیونی مثل دردسرهای عظیم می شناسند. اما سعادت یک حرفه ای و عاشق عروسک و تئاتر عروسکی است که کودکان دهه شصت و هفتاد حضورش را در کارهای مثل خونه مادربزرگه ، قصه های تا به تا و شهر موش ها و برنامه بچه های عروسکی به یاد دارند .

شروع فعالیتش را از سال ۱۳۶۰ با فعالیت در نمایش های عروسکی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوان آغازکرد .در ادامه با حضوردرمجموعه آرایشگاه زیبا  جذب بازی تصویرشد .سعادت مدتها است کارگاههای آموزشی زبان بدن را در خانه عروسک برگزار می کند .از جمله کارهایش می توان به : رستوران خانوادگی (مجموعه تلویزیونی، ۱۳۸۰) ▪ بدون شرح (مجموعه تلویزیونی، ۱۳۸۱) ▪ ماهی ها هم عاشق می شوند (۱۳۸۲) ▪ شهر موش ها (عروسک گردان، ۱۳۶۳) ▪ گلنار (گوینده، ۱۳۶۷) ▪ الو الو من جوجوام (عروسک گردان+طراح و ساخت عروسک ۱۳۷۲) ▪ زی زی گولو (مجموعه تلویزیونی، ۱۳۷۴) ▪ فرزندم بزرگ شده (مجموعه تلویزیونی ونمایش رمئو وژولیت و ... اشاره کرد. با سعادت در باره وضعیت تئاتر عروسکی و برگزاری جشنواره تئاتر عروسکی و ملاک ها انتخاب آثار گفت وگویی انجام داده ایم .

 

  به زمان برگزاری شانزدهمین دور برگزاری جشنواره بین المللی تئاتر عروسکی نزدیک می شویم . به عنوان یکی از اعضا هیات انتخاب چه ارزیابی از کیفیت آثار دارید؟

 

شانزدهمین دوره برگزاری جشنواره ف مصادف است با دومین دوره دبیری مرضیه برومند در این جشنواره و با توجه به تجارب ارزنده ایشان و آزمون و خطاهای برگزاری دوره قبل جشنواره ، همه کارهای جشنواره با برنامه و با دقت بیشتری در حال انجام و پیگیری است و همه اعضا برگزاری جشنواره تلاش بر برگزاری جشنواره با کیفیتی دارند و معتقدم با جشنواره خوب و پرباری مواجه خواهیم بود .

 

در مورد کیفیت متن های ارسالی چه دیدگاهی دارید؟

 

یک سری کارها برای بخش بین الملل ارسال شده که  مرضیه برومند  مشغول بازبینی هستند. در مورد کارهای شهرستانی و تهران ما دو دوره بازبینی انجام دادیم . دوره اول در هفته آخر اردیبهشت انجام شدو دوره دوم هم در هفته پایانی تیر ماه و در همین روزها در حال انجام است. کارهایی که در این مرحله قبول می شوند به طور حتم در جشنواره حضور خواهند داشت .

 

 به چه دلیل بازبینی و انتخاب آثار در دور انجام شد؟

 

این بازبینی دوباره به این خاطر بود که در انتخاب دقت نظر بیشتری داشته باشیم و گروهها هم وقت بازنگری در کارشان را توام با مشورت با پیش کسوتان داشته باشند و در این فرایند به طور حتم شاهد رشد کمی و کیفی اثار متقاضی حضور در جشنواره بودیم.

 

 حضور هنرمندان جوان را در این دوره جشنواره چگوه ارزیابی می کنید؟

 

از نگاه من اثار ارائه شده توسط هنرمند جوان و با سابقه تفاوتی ندارند. ملاک کیفیت کار است و من بر اساس کیفیت و غنای کار قضاوت انجام می دهم .

 

به نظر شما جشنواره تئاتر عروسکی برای رشد و پویایی بایدچه اهدافی را دنبال کند؟

 

مرضیه برومند در دوره قبل برگزاری جشنواره تمام سعی شان را کردند تا آثار منتخب فرصت اجرای عمومی را به دست بیاورند . باید این مسئله نهادینه شود که نمایش های عروسکی به صورت روتین فرصت اجرا در تهران و شهرستان ها داشته باشد. این مسئله باعث رشد کمی و کیفی تئاتر عروسکی و جشنواره خواهد شد. موقعی که نمایش ها فرصت اجرای عمومی را پیدا کنند . کارگردان این فرصت را پیدا می کند تا با نظرات مخاطب متوجه نقاط قوت ،کمیودو کاستی های اجرایش بشود و ان را از بین ببرد .

 

 مهمترین ملاکتان برای انتخاب آثار چیست؟

 

این بحث سلیقه ای است و هر انتخاب کننده ای نظرات خاص خودش را دارد . فکرهای نو، ایده های خلاقانه اما گویا و قابل درک برای مخاطب را به عنوان گزینه های اصلی انتخاب می دانم. مردم باید با دیدن نمایش متوجه مضمون و ساختارش باشند.

 

آیا کار کردن با عروسک در صحنه تئاتر و تصویر هنوز هم برایتان یک دغدغه جدی است؟

 

همیشه انتخاب اول و اولویتم کارهای عروسکی در عرصه های مختلف بوده است .اگرهم به  بازیگری در سینما و تلویزیون هم می پردازم ،برای گذران زندگی است .

 

وضعیت کلی تئاتر و جشنواره عروسکی را چگونه ارزیابی می کنید؟

 

در این دو  ساله اخیر به واسطه حضور مرضیه برومند در مدیریت جشنواره تئاتر عروسکی و کارهایی که به موازتش مثل راه اندازی خانه عروسک که انجام داده است. مقداری شرایط بهتر شده است . در جشنواره هم کارها واقعا مورد داوری دقیق و منصفانه قرار گرفته است .

 

به نظر شما اجراهای رپراتوری موفق یک نمایش در نقاط مختلف کشور چقدر می تواند به رشته تئاتر و به خصوص تئاتر عروسکی کمک کند ؟

 

نمایش های خوب راهشان را پیدا می کنند. و باید بروند اقصی نقاط کشور تا کارشان دیده شود . یادم می آید چند مدت برای تدریس به یکی از شهرهای کرمان رفته بودم . که با استقبال غیر منتظره ای روبه رو شدم .

 

بنابراین از حضور و تدریس در شهرستانها برای جوانها راضی هستید؟

 

بله، به شدت خرسندم . من از طریق سازمان جهانی عروسکی به خیلی جاها برای تدریس رفته ام و جوانها بسیار با انگیزه هستند و خیلی هایشان به تهران می آیند و کار می کنند .

 

در کارگاهای خانه عروسک چه مباحثی را تدریس کی کنید؟

 

در این کارگاه زبان بدن را تدریس می کنم . یک بازیگر تئاتر باید این مسائل را بداند و مثلا اگر می خواهد پیر راه برود . باید بدنش را چگونه نتظیم کند و راه برود و یا اگر می خواهد خوشحال راه برود چگونه این کار را انجام بدهد . بنابراین یک آموزش پایه ای بازیگری در این کارگاه انجام می شود.

 

آیا در این کلاسها از عروسک هم استفاده می کنید؟

 

 نه، این کار انجام نمی شود . زیرا حضور عروسک در کنار هنرجوخلاقیتش را محدود  می کندو اگر بازیگر تصور کند عروسک در کنارش است خلاقیتش کمتربروز و ظهور پیدا می کند . عروسک شکل و صورت دارد و همه در کلاس توجه شان به این مسئله جلب می شود . حضور عروسک در کار آموزش مربوط به زمانی است که هنرجو یاد گرفته باشد که چگونه از عروسک به درستی استفاده کند .

 

آیا در این کارگاه از متدهای روز آموزشی که در دنیا تدریس می شود استفاده می کنید؟

 

من از معدود فارغ التصیلان رشته تئاتر عروسکی هستم و موقعی که به دانشگاه رفتیم گفتند این عروسک نخی است و آن دیگری انگشتی و یا دستکشی است و در این حوزه ها کار  کردیم ونکته مهم در این بحث این است که بازیگر و یا عروسک گردان یاد بگیرد که چگونه بدنش را کنترل کند و در کنارش چگونه ممیک را از چهره بگیرد . در کارگاه هم من تلاش می کنم مرحله به مرحله این کارها را آموزش بدهم.

 

گفت وگو از احمد محمد اسماعیلی